Voiculescu: primele declarații după ce a fost demis

Vlad Voiculescu a făcut primele declarații după ce miercuri a fost demis de la conducerea Ministerului Sănătății. Alături de el a fost și secretarul de stat, Andreea Moldovan.

Principalele declarații după ce a fost demis:

Mandatul meu s-a încheiat acum două zile. Asta a pus punct unui șir de 113 zile de mandat și de ciocniri între mentalități.

M-am gândit mult care să fie abordarea. Aș prefera să fiu sincer și să spun că mi-e teamă pentru oamenii din țara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, care sunt văzuți de politicieni doar ca electorat, pentru cei care așteptau o schimbare și care au văzut realitatea, că dacă superi prea tare sistemul nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina.

Avem experiența din 2016 de la MS și totuși, am găsit vulnerabilități la nivelul instituțiilor centrale și din teritoriu, care sunt înfricoșătoare, vorbesc de neputința unui sistem de a-și servi cetățenii. Aceste vulnerabilități nu sunt ale unui ministru, ci ale unui sistem. Pentru a-l schimba ai nevoie de oameni precum Andreea Moldovan, de oameni pe care i-ați văzut pe pagina ministerului și au fost criticați.

Am preluat un minister în colaps. Sunt foarte importante și capabilitățile ministrului de comunicare, dar în același timp instituții nu se construiesc doar prin imagine, prin comunicare, ci prin echipe, cu oameni buni, cu timp, cu așezare. Altfel după noi nu rămâne nimic. Problema statului rămâne capacitatea limitată a instituțiilor. Eu am crezut că fiecare minut trebuie dedicat adunării oamenilor și proiectelor.

Cred că am greșit în anumite aspecte, când m-am așteptat la o anumită decență în vremuri de pandemie, la decență din partea unor politicieni sau a unei părți a presei.

Am crezut că premierul numit de coaliție nu va folosi forța pe care i-am dat-o pentru rațiuni care țin mai degrabă de cariera sa politică, așa cum chiar dânsul s-a exprimat. România are nevoie de politicieni care să acționeze în interesul oamenilor, în fiecare zi.

Am crezut că am ieșit din epoca epoleților, a specialilor, a privilegiilor nemăsurate. M-am înșelat. Dar sunt sigur că ăsta e drumul.

Câteva exemple din cele 113 zile din astfel de ciocniri de mentalități.

Am insistat la începutul acestui an ca vaccinarea să fie făcută mai întâi pentru bătrâni și bolnavi. A fost decizia altcuiva ca lucrurile să se întâmple altfel. Am reușit să obținem acel procent de trei sferturi care să meargă spre bătrâni și bolnavi. Nu am anticipat că la un moment vom avea mai multe centre închise pentru privilegiați decât deschise.

Ne-am pomenit cu un corp de control care a aruncat în spațiul public acuzații neîntâlnite în lumea civilizată. Un guvern care transmite către parchet lucruri pe care nu le prezintă public, un premier care dă un semnal și semnalul acesta e mai important decât acuzațiile care sunt ridicole. Semnalul pentru orice om din sistemul de sănătate este că dacă vrei să aperi interesul public, dacă vrei transparență, dacă vrei să oferi informații publice, trebuie să te temi. Pentru că dacă deranjezi pe cine nu trebuie, sistemul va acționa împotriva ta cu tot ce are.

Deschiderea școlilor e un succes al acestui guvern, dar dintr-un efort comun s-a transformat într-o pasare continuă a vinii către MS.

Gestionarea pandemiei așa cum s-a petrecut în ultimele luni a avut parte de câteva episoade pe care publicul le-a realizat mai puțin. Premierul României discutând aproape niciodată cu MS, premierul lansând targeturi, ținte, fără să discute cu nimeni, premierul României transformându-se în primul epidemiolog al țării, vorbind de lucruri pe care nu le cunoștea, pe care nu le-a discutat cu nimeni, nici cu experții precum Andreea Moldovan. Putem trece peste asta la nivel personal, dar mai puțin îmbucurător pentru un stat.

Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, folosit politic de către opoziție, sigur, asta este firesc, ce este nefiresc e ca parteneri de coaliție să folosească accidente sau moduri mai puțin perfecte de a aborda o situație precum cele de la Foișor, respectiv de la Babeș, lucruri care nu țineau de MS. Spun că responsabilitatea clară pentru evacuarea de la Foișor era în sarcina altcuiva.

Am lăsat lucrurile astea să treacă pentru că m-am gândit că într-un guvern de coaliție există totuși limite.

Pentru a doua oară în istorie, un secretar de stat a gestionat relația cu pacienții.

Avem un ministru interimar la minister, care nu știu cât timp are. O să îl rog să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL, cu privire la raportarea deceselor din spitalele Covid-19. Nu am reușit să documentăm acest lucru, dar investigația noastră arată că există diferențe între numerele reale și cele raportate. Vă spun că există o diferența, există indicii că există o diferență. Vorbim de o statisică și o metodologie care trebuie clarifiacată.

Ordinul a fost un pretext (de demitere). Că trebuia un aviz CNSU este un lucru fals, nu trebuia. Doamna Moldovan a explicat cum s-a întâmplat.

Ordinul stabilește pe baza unor date reale, extrem de precise, niște recomandări care nu am văzut să fie combătute. Nu ministerul carantinează.

Problemele țării acesteia nu se rezolvă politic, cu certuri, ci cu profesionalism, bazându-ne pe date reale și adevăr. Despre asta vorbea ordinul. Despre asta este vorba.

Vlad Voiculescu a fost demis de la conducerea Ministerului Sănătății, miercuri, de către premierul Florin Cîțu. Decizia a venit pe fondul mai multor crize din sănătate.

Sursă foto

0 Comment

Leave a comment