Zile libere plătite pentru părinții salariați, dacă şcolile se închid din cauza COVID-19

Conform Mediafax, Guvernul a adoptat OUG pentru acordarea de zile libere părinţilor salariați în cazul în care şcolile vor fi închise din cauza epidemiei de coronavirus.

OUG prevede acordarea indemnizaţiei aferente zilelor libere plătite acelor părinţi care îndeplinesc următoarele condiţii: au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară; celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere. De asemenea, părinţii din familii monoparentale vor avea dreptul să ia aceste zile libere.

Nu vor beneficia de zile libere plătite părinții care se află în concediu de creştere a copilului; sunt asistenți personali, în cazul copiilor cu dizabilităţi; sunt în concediu de odihnă/concediu fără plată; au raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului; nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Prevederile cuprinse în OUG adoptată de Guvern sunt similare celor aplicate până la finalul anului şcolar 2019-2020, în baza Legii 19/2020.

Sursă foto

0 Comment

Leave a comment