Buletinul va putea fi înlocuit cu o carte electronică de identitate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care sunt modificate şi completate mai multe acte normative privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Măsurile sunt incluse în Legea 162/2020 și prevede faptul că odată cu primirea unei cărti electronice de identitate, cetățenii nu vor ai avea nevoie și de cardul de sănătate.

Cartea de identitate electronică permite utilizarea semnăturii electronice, autentificarea în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private.

Documentul va avea o valabilitate de doi ani pentru copiii sub 14 ani, de patru ani pentru persoanele între 14 și 18 ani și de zece ani pentru persoanele majore.

„Opţional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”, conform actului normativ promulgat.

Persoanele care nu doresc să opteze pentru o carte de identitate electronică, vor putea primi un buletin clasic.

Iniţiativa legislativă a fost înregistrată în decembrie 2017, în timpul Cabinetului Tudose, a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor pe 14 iulie 2020 şi trimisă în aceeaşi zi la promulgare.

Sursă foto

0 Comment

Leave a comment