Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul a redevenit moschee

Catedrala Sfânta Sofia a fost deschisă pentru practicarea cultului musulman.

În prezent, Catedrala din Istanbul este o atracție turistică vizitată anual de milioane de turiști. Hagia Sophia a fost cel mai important edificiu al creștinătății până la Căderea Constantinopolului în 1453. De atunci, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee de către Mehmet al II-lea. Schimbarea catedralei în muzeu s-a făcut în urmă cu 85 de ani de către reformatorul turc Mustafa Kemal Atatürk.

La Istanbul s-au auzit primele rugăciuni musulmane după aproape un secol. Rugăciunea principală a fost rostită în jurul orei 13. Ceremonia s-a desfășurat în prezența președintelui și a altor oficiali turci.
Sute de credincioși musulmani sunt prezenți la acest eveniment, în moschee, alături de președintele Turciei. Erdogan este cel care a insistat ca Hagia Sofia să-și reia funcția religioasă. Șeful statului a deschis ceremonia religioasă cu câteva cuvinte din Coran.

„Din punctul de vedere al istoriei islamului, Sfânta Sofia nu semnifică nimic. Sfânta Sofia nu are legătură cu zonele islamice, precum Malatya, precum Mecca sau Medina. În schimb, este simbolul cuceririlor. Majoritatea văd ca un fapt pragmatic. Este la noi, este a noastră, putem să facem ce vrem cu ea” a declarat istoricul Ionuț Cojocaru.

Evenimentul a stârnit critici şi îngrijorare la nivel internaţional. Deschiderea catedralei pentru practicarea cultului musulman a fost o decizie luată de președintele Erdogan în urma unei hotărâri judecătoreşti care a decis că transformarea clădirii în muzeu, în 1934, a fost ilegală.

Într-un interviu acordat postului de televiziune NTV, purtătorul de cuvânt al președintelui turc, a declarat că unele mozaicuri, reprezentându-i pe Maica Domnului şi pe Arhanghelul Gabriel, vor fi acoperite cu draperii, relatează Agerpres.

Sursă foto

0 Comment

Leave a comment